
הרעיון של להיפטר מהקערה הוא עקרון חשוב ומרכזי באילוף כלבים, אבל מה בדיוק זה אומר, ולמה זה כל כך משמעותי?
כמו כל אחד מאיתנו שהולך לעבודה ומקבל משכורת בתמורה, דמיינו מצב שבו הייתם מקבלים משכורת מבלי לעבוד. הייתם נשארים במיטה כל היום, אך כעבור זמן מה זה היה מתחיל לשעמם. טבעי לנו לעבוד עבור מה שמגיע לנו, וזה נכון גם לכלבים שלנו.
המזון היומי של הכלבים הוא המשכורת שלהם, אבל רוב הכלבים הם למעשה "מובטלים." הם מקבלים את המנה היומית בקערה, אוכלים אותה ללא כל אתגר או סיפוק. כלבים נהנים במיוחד כשהם נדרשים לעבוד עבור מזונם. גישה זו, הידועה כ"ללמוד כדי להרוויח," מתייחסת לכך שהכלבים מבצעים פעולות מסוימות כדי להשיג את המזון שלהם. המונח המדעי לכך הוא "קונטר-פרילודינג." זו פעולה המחוברת לאינסטינקטים הטבעיים של הכלבים, ומספקת להם גם אתגר פיזי וגם סיפוק פסיכולוגי.
בעבר, כלבים נאלצו לצוד את מזונם בתקופות הפראיות. עם תהליך הביות, האחריות לספק להם מזון עברה אלינו, אך חשוב להעניק להם את ההזדמנות לעבוד עבור מזונם. כך הם מפעילים את האינסטינקטים הטבעיים שלהם, ומקבלים חוויה מעשירה ומאתגרת.
על ידי האכלה מעניינת, אנחנו "מפקידים" את כל הערך הזה בחשבון הבנק של מערכת היחסים שלנו איתם במקום בקערה. היתרונות הם אדירים, וזה משמעותי מאוד להשקעה במערכת יחסים ארוכת טווח עם הכלב שלכם. זו כנראה השינוי המשמעותי ביותר שתוכלו לעשות כדי לשפר את מערכת היחסים שלכם, כי אתם הופכים למרכז של כל מה שכיף.
כאשר כלבים נדרשים לעבוד עבור מזונם, הם נהנים ממגוון יתרונות, כגון:
גירוי מוחי: העבודה על השגת המזון מעוררת את מוחו של הכלב ומפתחת את כישוריו הקוגניטיביים.
פעילות פיזית: תהליך השגת המזון גורם לכלב להיות פעיל יותר, מה שתורם לבריאותו הכללית.
חיזוק הביטחון העצמי: הצלחה בהשגת המזון מגבירה את הביטחון העצמי של הכלב ומחזקת את תחושת המסוגלות שלו.
חיזוק הקשר עם הבעלים: שימוש בטכניקות אלו באילוף מגביר את הקשר והתקשורת בין הכלב לבעליו.
סיפוק רגשי: האכלה בחשיבה עונה על צורך אינסטנקטיבי שיש לכלבים. האכלה מצלחת תורמת במניעת בעיות התנהגות שנובעות משעמום ותסכול.
ובינינו? הם לא היו מקבלים את כל הטוב הזה אם היו אוכלים מקערה רגילה, אלא אם זו קערה מיוחדת וקסומה.
הכלבים שלנו מתעוררים בכל בוקר עם אוצר גדול ליום החדש – כלומר, מזון. אנחנו יכולים להחליט היכן וכיצד אוצר זה יחולק ולהאכיל את הכלב שלנו בזמן ובמקום שמתאימים לשגרת החיים העמוסה שלנו.
1. האכלה מהיד - זה נשמע קל, וזה באמת קל מאוד. פשוט קחו גרגירי אוכל ותנו לגור שלכם לאכול מהיד שלכם. זה נותן לכם המון ערך, כי האוכל מגיע מכם ואתם אלה שדואגים לו. אפשר להאכיל בחופנים גדולים, ואפשר גם להאכיל גרגיר אחר גרגיר.
אם הגור שלכם לוקח את הגרגירים בצורה אינטנסיבית וכואבת, תוכלו לנסות את המשחק הבא:

האכלה בפינצטה
קחו גרגיר אוכל והחזיקו אותו בקצה החיבור בין האצבע המורה לאגודל. תנו לגור לנסות לקחת את הגרגיר. אם הגור מנסה לקחת את הגרגיר תוך כדי נשיכות כואבות, לא משחררים את הגרגיר. ברגע שהגור מנסה לקחת את הגרגיר עם הלשון, משחררים ומניחים לו לאכול. תוך כמה האכלות, ניתן לראות שיפור משמעותי בדרך שבה הוא לוקח את האוכל.
2. האכלה בתרגול - האכלה בתרגול היא אחת השיטות המועדפות. היא משלבת את סיפוק הצורך הביולוגי של הגור עם חיבור אליכם.
אפשר להאכיל בלימוד פקודות פקודות בסיסיות או שאפשר ללמד את הגור לתפוס.
משחק התפיסות - זהו משחק פשוט ומהנה שמאפשר לכלב לפרוק אנרגיות וגם מספק הנאה לבעלים.
ככה תשחקו:

זריקת גרגיר: התחילו בזריקת גרגיר מזון לצד אחד, ותנו לכלב את הפקודה "תפוס."
קריאה בשם הכלב: כאשר הכלב תופס את הגרגיר, קראו בשמו (למשל, "רקסי, תפוס").
החלפת צד: לאחר שהכלב תפס את הגרגיר הראשון, זרקו גרגיר נוסף לצד השני כך שהכלב יצטרך לעבור לידכם כדי לתפוס אותו.
חזרה על התהליך: המשיכו להחליף צדדים, והקפידו שכל פעם שהכלב תופס גרגיר, הוא עובר לידכם. תוך כדי, חזרו על קריאת השם שלו ופקודת "תפוס.
המעבר של הכלב לידכם בכל פעם מחזק את הקשר ביניכם ומלמד את הכלב שנקודת המוצא לכל פעילות כיפית היא ליד הבעלים. בנוסף, המשחק משפר את יכולות התפיסה של הכלב ומחזק את ההבנה שלו לפקודות.
3. האכלה בצעצוע - צעצועי האכלה מאפשרים לכלב למלא את הצורך הביולוגי שלו לעבוד עבור האוכל, והם לא דורשים מכם הרבה מאמץ. צעצועים אלה מספקים לכלב חוויה מהנה ומעוררת, ויש מגוון סוגים של צעצועי האכלה שיכולים לשמש אתכם שנמצאים כמעט בכל חנות חיות.

דוגמה מצוינת לצעצוע האכלה היא הקונג וובלר הקונג וובלר הוא אחד מצעצועי ההאכלה האינטראקטיביים והאהובים ביותר. הוא מתפקד כמו "נחום תקום" – כאשר הגור בועט בו עם כפות הרגליים או מזיז אותו עם החוטם, גרגירי אוכל משתחררים ממנו. זה יוצר פעילות משחקית שמעסיקה את הכלב ומאתגרת אותו לחשוב ולהתאמץ כדי להשיג את המזון.
אפשר גם להכין צעצועי האכלה בבית אפשר להשתמש בחומרים פשוטים ובסיסיים שיש בבית כדי להכין צעצועי האכלה, מה שיספק לכלב פעילות מנטלית ויגרום לו לחשוב בזמן האכילה. הנה כמה רעיונות:
מגבת מגולגלת: החביאו גרגירי אוכל בתוך מגבת מגולגלת ותנו לכלב לגלגל ולפרק אותה כדי להגיע לאוכל.
גלילי נייר טואלט: קפלו גלילי נייר טואלט שבתוכם יש גרגירי אוכל, והניחו לכלב למצוא דרך לפתוח אותם.
קופסה עם נייר מגולגל: הכניסו ניירות מגולגלים לקופסה ופזרו ביניהם גרגירי אוכל. הכלב יצטרך להשתמש באף וברגליים כדי לחשוף את הגרגירים ולאכול.
הכי חשוב לוודא שהכלב משתמש במוחו כדי להגיע לאוכל! צעצועי האכלה לא רק מספקים גירוי פיזי, אלא גם מנטלי, מה שעוזר בפיתוח החשיבה והיכולות הקוגניטיביות של הכלב.
4. האכלה מעודדת רגיעה - אפשר להשתמש באוכל כדי ללמד את הכלב שלכם להירגע. פעולות הליקוק והלעיסה הן פעולות מרגיעות עבור כלבים, זאת בשל המכניקה שלהן, שמרגיעה עבור כלבים, ובזכות ההורמ ונים שהן משחררות.
השימוש במשטחי ליקוק הוא כלי חשוב עבור כל כלב, ומסייע בהרגעתו.
איך משתמשים במשטחי ליקוק?
אופציה ראשונה: שימוש בשימורים
השתמשו בשימורים (מומלץ שימורי ID מהווטרינר) ומרחו אותם על משטח הליקוק.
תנו לכלב ללקק את המשטח עד שהוא מרוקן את הממרח.
אופציה שנייה: שימוש באוכל של הכלב
ערבבו את גרגירי האוכל של הכלב עם מים רותחים והניחו להם לספוג את המים עד שהם מגיעים למרקם של ממרח.
מרחו את הממרח על משטח הליקוק. חשוב לחכות שטמפרטורת הממרח תהיה בטמפרטורת החדר או נמוכה ממנה.
תנו לכלב ללקק את המשטח. אם לוקח לו פחות מרבע שעה ללקק את כל הממרח, ניתן להקפיא את המשטח כדי להאריך את משך הליקוק.
שימוש במשטחי ליקוק לא רק מעסיק את הכלב, אלא גם עוזר לו להירגע ולהפיג מתח, ובכך תורם להתפתחותו התקינה והשלווה.

-משטח ליקוק לדוגמה
לסיכום, השינוי בגישה להאכלת כלבים מהווה כלי משמעותי לא רק בהענקת מזון אלא גם בהעמקת הקשר בין הכלב לבעליו. במקום לספק לכלבים את ארוחת היום שלהם בצורה פסיבית מקערה, הרעיון של להיפטר מהקערה מעודד את הכלבים לעבוד עבור מזונם. כך הם זוכים לגירוי מנטלי ופיזי, לצד פיתוח כישורים קוגניטיביים וחיזוק הביטחון העצמי. באמצעות טכניקות שונות כמו האכלה מהיד, האכלה באמצעות צעצועים, ושימוש במשטחי ליקוק, ניתן להעניק לכלבים חוויות עשירות ומאתגרות התואמות את האינסטינקטים הטבעיים שלהם. כל זאת תורם לבריאות הכללית של הכלב, מסייע במניעת בעיות התנהגותיות הנובעות משעמום ותסכול, ומחזק את הקשר עם הב עלים. האכלה בצורה כזו מספקת ערך מוסף משמעותי מעבר למזון עצמו ומביאה לתחושת סיפוק ואושר הן לכלב והן לבעליו.